""Csak az ég őrizheti úgy a maga csillagait, ahogy a felnőtt tudja őrizni önmagában azt, amit a gyermekkor ide-oda röpködő, színes pillangói hoznak vissza az egyszer volt évekből. Derűs, és ki tudja, hányszor borús történetek ezek, de igazak mindig, még akkor is, ha nagyon magasba röpíti őket a képzelet. (...) Jaj, de törékenyek, de sérülékenyek ezek a pillangószárnyak, és de hamar színük fakul, ha nem vigyázol féltéssel rájuk!""

Gúzs Imre

2009. november 15., vasárnap

Varázslat...

Hol volt hol nem volt, kezdhetném így is. Volt egyszer egy boszorkány, Viktóriának hívták. Sajnos a boszorkányok között még nagyon fiatal volt, tudományát, ami még nem volt teljesen kifejlődve, a korán meghalt édesanyjától tanulta, aki szintén boszorkány volt. Viktóriát mindenki nagyon szerette. Hiszen ő, egy igen kedves, segítőkész jó boszorkány volt. Mindenki hozzáfordult a betegségeivel, gyógyfőzetei messzemenőleg híresek voltak. De ha varázslatot kértek tőle azt nem szívesen teljesítette, hiszen még ehhez nem igazán értett.
Egyszer elment hozzá egy kislány és sírva könyörgött, hogy mentse meg a testvérkéjét, aki olyan nagyon beteg volt, hogy sem gyógyszer, sem orvos nem segíthetett rajta. Viktória nagyon megsajnálta a kislányt és úgy döntött hogy megpróbál varázslattal gyógyítani. Fogta a varázs könyvét, kikeresett egy odaillő varázsigét és varázsolt.
Másnap nagy örömmel ment el hozzá a kislány és elmondta, hogy a varázslata sikerült, a testvére meggyógyult. Aznap híre ment az egész környéken, hogy milyen jól tud varázsolni. Másnap már sorban álltak az ajtaja előtt az emberek, kkülönböző kívánságaikkal. Viktória úgy döntött, hogy mindenkinek teljesíti a kérését, szórta a varázs szavakat és megnyugtatta őket, hogy másnapra meglesz a kívánságuk.
Másnapra virradóra, a varázslata megszületett, csak az volt a baj hogy a varázslatok valahogy összekeveredtek.
A király még nagyobb palotát kért és másnap egy paraszt portán ébredt, az udvarról nem győzte a karámba terelni a sok állatot.
király lány szebb ruhákat akart és kapott rongyosakat, foltosakat, sírva , toporzékolva dobálta ki őket a szekrényéből.
A pék sokkal több kenyeret akart sütni, de reggelre annyi kenyér sült a kemencében, hogy nem győzte kiszedni, és minél többet szedett ki, annál több lett.
A cipész sok kész cipőt akart, hogy ne kelljen annyit dolgoznia, de a sok cipő beterítette az egész házát, megpróbálta az ablakon át kihajigálni őket, de ő is úgy járt mint a pék, minél többet hajigált, annál több lett.
A szabó sok szövetet kért, de kapott helyette szépséget, nem győzte csodálni magát a tükörben.
pékné szépséget kért, de kapott szép új ruhákat, amiket nem tudott felvenni.
szabóné nagyobb portát kért és kapott helyette palotát, de nem tudott mit kezdeni vele mert elég kövér asszony volt és nem bírta azt a sok lépcsőzést, mászkálást ami egy ilyen nagy palotában kellett.
cipészné gazdagságot kért, de szerelmet kapott, és beleszeretett a pékbe, s nem győzte üldözni a szerelmével.
Hát így történt reggelre minden a feje tetejére állt a városban.Viktória végig ment az utcán és elképedve nézte a felfordulást amit okozott, nem értette hogy miért nem sikerültek a varázslatok. Hiszen mindent úgy tett ahogy a beteg kisfiúnak varázsolt, nagyon szomorú lett. De rájött, s ezen elmosolyodott. Elindult hazafelé, hogy rendbe tegyen mindent.
Már messziről látta a sok embert, a házánál. Az emberek szidalmazták, a nemtudásáért és követelőztek, követelték az újabb varázslatokat. Viktória amikor odaért, nevetve leült egy kidőlt fa törzsére majd így szólt:
-Hát jó kis kalamajkát okoztam nektek belátom, de sajnos a varázslataim csak akkor működnek ha értelmes jó dolgokra használom fel őket. Azokat a varázslatokat amiket elrontottam, vissza tudom fordítani, ha akarjátok, de jól gondoljátok meg hogy mit szeretnétek!- az emberek összesúgtak, gondolkodtak. Döntöttek. Mindenki rájött arra hogy inkább a régi életét szeretné vissza kapni, bár a szabó, és a cipészné még gondolkodási időt kért.
Ezek után Viktória nagyon sokat varázsolt. Az emberek megtanulták hogy mi az a szép, és mi az a hasznos amit kérhetnek tőle. És így szép lassan az egész város újjá született.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése